Programma Materialenbeurs 13 januari 2024

Programma Materialenbeurs 13 januari 2024

Dutch HealthTec Academy – Sint Laurensdreef 22 – 3565 AK – Utrecht

10.00 – Start beurs

11.00 – Gabriel van Meurs – Hand stitching

12.00 – Meike Ruijs – Marquetry

13.00 – Leonie Roeffen – Restaureren

15.00 – Einde beurs

11.00 uur – Gabriel van Meurs – Hand stitching

Hey! Mijn naam is Gabriël van Meurs van LeatherworkbyGab. Ik ben altijd al een maker geweest, maar tot twee jaar geleden had het materiaal mij nog niet gevonden. Ik heb houtbewerking en metaalbewerking geprobeerd, maar niets liet mijn hart zo branden als leer. 

Als Industrial Design Engineer zie ik dat leer eigenlijk het perfecte materiaal is; er is geen materiaal zo sterk en duurzaam als leer. Ik heb niet alleen passie voor leer, maar ook voor de ambacht dat het kost om het te bewerken. Ik ben een groot voorstander van het handstikken, en dat is precies wat ik ga laten zien in deze demonstratie. 

In deze demonstratie ga ik jullie de basis van het handstikken leren. Ik ga vertellen over de tools die je nodig hebt als beginner, welke verschillende garen je nodig hebt, de verschillen in stijlen en grootte van prikvorken, en uiteindelijk de techniek van het handstikken om consistent de perfecte golf te krijgen in jouw stikwerk.

12.00 uur – Meike Ruijs – Marquetry

Mijn naam is Meike Ruijs en ik ben de oprichtster van Leren met Leer. Zelf zit ik nu ongeveer 8 jaar in het leer vak. Ik ben begonnen met een opleiding aan het SintLucas in Boxtel, waar ik kennis heb mogen maken met het ambachtelijk maken van schoenen en tassen. Hier heb ik mijn liefde voor het vak ontdekt. Na mijn studie heb ik een jaaropleiding gevolgd om extra technieken bij te leren. Ook heb ik een masterclass bij Peter Nitz mogen volgen in Nederland en een cursus bij Valentine Huyghues Despointes in Parijs. 

Momenteel sta ik 3 dagen in de week voor de klas bij het SintLucas in het leer atelier, en hiernaast bied ik mensen cursussen aan bij Leren met Leer. Hier leer ik mensen het ambachtelijke vak, en om hoogwaardige producten te maken. 

Op de materialenbeurs ga ik een demonstratie geven van de techniek ‘Marquetry’. Marquetry is een vorm van inlegwerk waarbij verschillende delen als een legpuzzel op elkaar aansluiten. Het is de kunst om de naden zo min mogelijk zichtbaar te maken.

13.00 uur – Leonie Roeffen – Restaureren

Leonie Roeffen restaureert

Leonie Roeffen lééft haar passie als leerbewerker, stoffeerder, ontwerper, stylist en tassenmaker. In 2020 is ze met Tassenmakerij Leonie Roeffen gestart, gespecialiseerd in ambachtelijk handgemaakte tassen, maatwerk en dokterstassen. Ze gaat een uitdaging graag aan, ze probeert graag met een mooie oplossing te komen. Ze krijgt snel ideeën aan de hand van de eerste schetsen en maakt vaak snel wat proefjes als voorbeeld om te laten zien in welke richting de beste mogelijkheden zijn. De combinatie van haar vakkennis en haar out of the box creativiteit maakt dat ze samen met opdrachtgevers tot een mooi ontwerp of model kom. Ambachtslieden zijn een uitstervend ras en veel kennis en ervaring gaat door de jaren heen verloren doordat deze niet wordt doorgegeven. Gelukkig doet Leonie dat wel! Met haar lezing deelt ze hoe je een restauratie aan pakt en wat de mogelijkheden en ook risico’s ervan zijn. He het leer het best geconserveerd wordt on welke onderhoudsmiddelen ze gebruikt.