Materialendag 11 juni 2022

Presenteert: 3 x LEZING
In het Forum, begane grond  (naast entree)

11.00 : Belinda Werschkull / Studio Macnas :
             Sharing is Caring: zoektocht naar biologisch afbreekbare tas

12.00 : Liza Snook / Virtual Shoe Museum :
             Een reis door haar virtuele schoen museum

13.00 : Ilse Evers / Eversom Bags :
             Tasdesign van uitgebluste brandweerslangen, dat kan!

Studio Macnas:

Zou je duurzamer willen maken? Weet je niet waar je moet beginnen? Ben je geïnteresseerd in plantaardige materialen, maar heb je het gevoel dat het ten koste gaat van de kwaliteit? Hoe kun je maken zonder dat je het voelt hebt dat je bijdraagt aan de consumptiemaatschappij?

Mijn droom is om tassen te maken die nooit op een vuilnisbelt hoeven te belanden. Dat je ze kunt begraven in je tuin en dat er nieuw materiaal uit kan groeien.

Met deze grote fascinatie voor het maken van producten met zo’n klein mogelijke footprint, ben ik gaan experimenteren met biologisch afbreekbare materialen. Deze missie heeft me een materiaal explorer gemaakt. Lopende experimenten zijn bijvoorbeeld materiaal van cactus, appleskin, mangoleer en kombucha leer van een scoby. Inzichten en ervaringen deel ik graag met jullie in een lezing op de beurs.
————————————————————————————————————–
Achter studio Macnas zit Belinda, ze ontwerpt en maakt de tassen. Macnas is Gaelic voor speels, flirterig, sensueel. De naam is een referentie naar haar Ierse roots. Het verwijst ook naar wat design, wat tassen kunnen doen voor iemand. Verliefd worden op een tas en het willen dragen, koesteren, omdat je er zo gek op bent.

Geworteld in Utrecht draagt ze de Utrechtse stijl uit met haar ontwerpen. Stads, lokaal, speels, down to earth met care for earth. ​Verbonden met de Utrechtse community is haar streven zoveel mogelijk lokaal samen te werken. Je herkent haar tassen aan de zwarte fournituren en asymetrische handvat.

Liza Snook

Liza, ook (shoe) curator, collector & connector, is de oprichtster van het virtualshoemuseum.com  Zij werkt als curator voor diverse musea in Europa, als beeld researcher voor uitgevers en jureert voor diverse design scholen.

In deze lezing neemt Liza je mee op reis door haar enorme shoe collectie.

Haar verhalen veranderen je blik op schoenen, en de beelden doen je inspiratie prikkelen.
Geen schoen te gek, of Liza kent hem.

 

Eversom (Ilse Evers) 

Hoe kom je van afval naar een super duurzaam luxe product? En hoe bewerk je een materiaal waar nog geen gereedschap voor bestaat?

Eversom maakt duurzaam design van brandweerslangen die nog lang niet zijn uitgeblust.

De drijvende kracht achter dit verhaal is Ilse Evers. Met een achtergrond in dans en theater, weet zij als geen ander de alledaagse wereld een onverwachte draai te geven. Een collega bezorgde Ilse haar eerste brandweerslang. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het oersterke materiaal, ging ze op zoek naar de ideale bewerking en maakte haar eigen gereedschap. Het materiaal lijkt op leer, maar vraagt om een andere benadering. Bij het ontwerpen zijn de slangen leidend. De verschillende breedtes komen terug in de producten evenals specifieke details als codes, binnen/buitenzijde en opbouw materiaal. Ze bieden mogelijkheden die met gewoon leer niet te evenaren zijn. Hierdoor ontstaat een eigenzinnige, krachtige vormentaal.

Omlopen, Omhandig, Omarmen: Ilse Evers bekijkt de dingen graag andersOM en dat zie je terug in de productnamen. Hierdoor verschijnt er niet zelden een glimlach bij mensen. Het herinnert je eraan dat er nog zoveel ongebruikte mogelijkheden zijn. Dat duurzame, diervriendelijke mode super vet kan zijn. Geen fast fashion, maar producten voor het leven, lokaal en sociaal gemaakt.

De lijst van standhouders volgt zodra deze compleet is.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.